FOTO: Jonas Jörneberg

PRESENTATION

Jag föddes 1980 i Göteborg. Flyttade under min uppväxt en hel del mellan Malmö, Göteborg och Stockholm för att slutligen landa i Stockholm.
2005 gick jag ut Teaterhögskolan i Göteborg. Mitt första jobb efter skolan blev på Riksteatern i Melanie Mederlinds kritiker rosade föreställning ”I Alperna”. Föreställningen blev bla hyllad i både Lars Rings, SVD, samt Ingegärd Waaranperäs, DN, årskrönikor som 2006 mest intressanta föreställningar.

Jag har även medverkat i Melanie Mederlinds ”24 timmar Berlin”, för Riksteatern, som även den fick fina recensioner samt blev uttagen till teaterfestivalen i Tammerfors.

”Niki Gunke Stangertz och Hampus Björck är ett underbart tokförälskat tonårspar, där finns många höjdpunkter! Allra bäst är gruppen av kassörskor, Niki Gunke Stangertz och Daniella Svensson, som med pedagogiskt illustrerande tecken laktoniskt återberättar händelseförloppet”
skrev Jenny Aschenbrenner i DN, om föreställningen.

”Den unga ensambeln kastar sig raskt mellan rollerna. Alla imponerar!”
Lars Ring, SVD, om ”24 timmar Berlin”

På Borås Stadsteater regisserade Anna Sjövall ”Gyllene Draken” , även den skriven av Schimmelfpenning och det är nog något utav det roligaste jag gjort.
Jag fascineras av komplexa texter med skruvade situationer och kanske därför har jag varit som lyckligast när jag fått jobba med tex Elfriede Jelineks eller Roland Schimmelfpennings texter. Att se det absurda men djupt mänskliga i dessa pjäser är fantastiskt roliga utmaningar!

I Kulturnytt, SR löd Maria Edströms recension om ”Gyllene draken ” ”Niki Gunke Stangertz är helt trovärdig som ölstinkande sexköpare”
Förutom mer stilistiska föreställningar har jag medverkat i komedier och klassiker som ”Idioten” på Stockholms Stadsteater i regi av Alexander Mörk Eidem, ”Markurells i Wadköping” vilken Alexander Öberg regisserade på Örebro Länsteater, ”Bernardas hus” på Hågelbyteatern i regi av Sunil Munshi samt ”Gin och bitter lemon” på Östgötateatern, regi Stina Ancker.

”En rollista som tycks skräddarsydd åt ensamblen, som bär föreställningen skickligt tillsammans. Jane är träffande fångad av Niki Gunke Stangertz”
skrev Sara Segraeus för Folkbladet om ”Gin och bitter lemon”.

Ylva Lagercrantz Spindler, SVD, skrev ”skämthatten sitter som en smäck på skådespelarna där särskilt Niki Gunke Stangertz hemmafru Jane kammar hem poänger”.

Jag har även spelat nyskriven dramatik för ungdomar, som ”Dömd” för Unga Roma Teatern och ”Apberget” på Riksteatern.
”Dom gör riktigt trovärdiga tonårsporträtt. Perioden är svår att gestalta då uttrycken i verkligheten redan är starka och fyllda av fraser, poser och ljud. Men Niki Gunke Stangertz fyller sin blonda och ljusrosa Jenny med ett komplext innehåll”, löd Regine Nordströms recension om ”Apberget” i Kalix Dagblad.

2012 hade jag premiär som dramatiker. ”Låt maten tysta mun” är en monolog som jag spelade på Unga Klara och ute på skolor i Stockholms län samt gästspelade på Malmö Stadsteater och Ung Scen Öst. Det blev en speciell och viktig resa för mig, så jag är glad för att föreställningen fick så positivt mottagande både från publik och press.

”Plågsamt insiktsfull monolog om hetsätning. Niki Gunke Stangertz energi engagerar”
Pia Huss, DN

”Med lätt sarkasm och svartsynt humor rekapitulerar flickan sin uppväxt. Gunke Stangertz tar in sin publik och står ensam och öppen, närmar sig och tilltalar oss, mån om att vi ska förstå. Hon lyfter fram smärtan hos en ung tjej med förvriden självbild, så i behov av kontroll för att inte synas och ta plats, att det gör ont”
Nummer.se

”Gunke Stangertz har skrivit en slagfärdig, pedagogisk dialog om bulemi som på samma gång är distanserat rolig och tragisk. Hon målar upp en svart tillvaro men hon spelar rollen med en slags galghumor och väldiga krockkuddar. Det är ett utmärkt och sympatiskt grepp att angripa problemet och att förstå dess mekanismer”
Lars Ring, SVD

”En tragisk och gripande skildring av hur en tjej i tonåren gömmer sin smärta bakom ätstörningar. En stark text som förvaltas väl av Niki Gunke Stangertz”
Kim Nilsson, Norrtäljetidning

På Teater Moment har jag bl a medverkat i ”Don Quijote-killar säljer”. Ett projekt som varit oerhört lustfyllt och spännande med alla dess metanivåer.

”Sceniskt och minnestekniskt är det ett mästarprov för två begåvade skådespelare. Niki Gunke Stangertz speglar Andreas Boonstra gängliga gestalt och hans rolltolkningar med en egen elegant lättja och ett framskymtande allvar”
Ingegärd Waaranperä DN

”Andreas Boonstra och Mathias Olsson spelas av Niki Gunke Stangertz och Josefin Ankarberg som ibland genialt imiterar männen och deras typiska uttryck”
Lars Ring SVD

”Niki Gunke Stangertz är väldigt skicklig i den svårare rollen som Boonstra som är mer en resonör, en enterteiner, en dramatiker än en regelrätt aktör”
Maria Edström SR

Förutom njutningen av att arbeta med en bra text, älskar jag att fördjupa mig i det fysiska scenspråket. Efter min utbildning på Teaterhögskolan i Göteborg, som innehöll mycket rörelseträning och dans, gick jag en dansutbildning på Teaterhögskolan i Stockholm 2007. Vi fick där den fantastiska möjligheten att arbeta med koreografer som Anna Vnuk, Anna Koch, Bounce, Örjan Andersson mfl. Det var en lärorik termin som jag har haft stor glädje av!
Jag har även gått två längre workshops i GAGA, Batsheva dance company teknik, under ledning av Emma Rozgoni & Noam Carmeli. En befriande teknik som utmanar & utvecklar. 

Hittills har jag haft turen att få göra väldigt olika typer av projekt och jag hoppas att det kommer att förbli så. Jag längtar efter fler utmaningar, så hör av er!

©2020 NIKI GUNKE STANGERTZ | WEBPROD BLOMILL

NIKI GUNKE STANGERTZ